Platearbeiderne
Av Ole Henrik Antonsen
publisert: 02.06.2015 En ny forening vil profesjonalisere lydstudiobransjen i Norge. Mens det finnes flust av organisasjoner for artister, musikere og komponister, er det ingen som ivaretar interessene til studioteknikere og musikkprodusenter. Det tenker grunnleggerne av Platearbeiderforeningen forandre.
En høstkveld i fjor dukket det opp invitasjon til en ny, lukket, Facebook-gruppe kalt «Platearbeiderforeningen». Initiativtager var Morgan Nicolaysen, som til daglig jobber i Propeller Mastering i Oslo. Han ville samle hovedstadens «platearbeidere» – teknikere og produsenter – til i første omgang et hyggelig lag. Deretter, om viljen var til stede, kanskje mer seriøs foreningsvirksomhet.
I januar møttes platearbeiderne på pub, og i mars troppet et tjuetalls teknikere og produsenter opp i et av Oslos lydstudioer med mål om å stifte en interesseforening på agendaen. Det ble valgt et interimsstyre bestående av Morgan, Martin Abrahamsen (Eufoni Studio), Even Ormestad (Albatross Studio) og Steven Grant Bishop (Phat Cat Studios). Disse har siden jobbet med etablering av organisasjonen.
BEHOV FOR EN STEMME
Vi tok en prat med Morgan og Martin, samt Chris Sansom (også Propeller Mastering), som allerede før foreningen formelt er en realitet, har talt dens sak i media.
MP: Hva var bakgrunnen for Platearbeiderforeningen?
Morgan: Dette er noe mange har tenkt på lenge, og det ble vel faktisk gjort et forsøk for noen år siden, dog uten suksess. Vi lever i en tid hvor økonomien i «plateinnspilling» er presset, og mange av de store studioene er borte. Vi ønsker å sette fokus på handverket, bevare de studiomiljøene som fortsatt finnes, og jobbe for at dette skal kunne være en levevei – også i framtiden.
Martin: Vi er fortsatt i en veldig tidlig fase, men vi ser for oss at foreningen kan bidra til å løfte det faglige nivået rundt det å jobbe i studio – også utover det rent lydtekniske. Vi vil arrangere workshops og kurs, og være behjelpelig med å løse praktiske utfordringer man kan møte i bransjen. Det vil være naturlig å forsøke forhandle fram kollektive fordelsavtaler/rabatter – og at noen i foreningen jobber mot utdanningsinstitusjoner og studenter.
Chris: Vi ser i tillegg et klart behov for at bransjen kan uttale seg med én stemme. Et rent konkret eksempel var da Musikkbransjens Næringsråd ble opprettet i januar – uten ett eneste medlem fra produksjonsleddet. Dette irriterte meg veldig, og jeg tok kontakt med Music Norway. Da jeg endelig fikk svar, var beskjeden at en enkelt person ikke kunne delta – man måtte være representert ved en organisasjon.
Chris Sansom er imidlertid en handlingens mann, og med Platearbeiderforeningen under oppseiling, tok han direkte kontakt med Katrine Synnes Finnskog, daglig leder i Music Norway. Det endte med at han fikk holde et innlegg da Næringsrådet møtte kulturminister Torhild Widvey under by:Larm i mars.
HOLDNINGSSKAPENDE ARBEID
Initiativtakerne ser også for seg at Platearbeiderforeningen skal være med på å bevisstgjøre både bransje og omgivelser. I skrivende stund jobber man konkret med et høringsutkast til ny fordelingsnøkkel fra Gramo.
Morgan: Forslaget til ny fordelingsnøkkel fjerner alle vederlag til produsent og musikalsk leder. Dette har fått passere forbausende stille; mange som driver med musikkproduksjon har ikke en gang vært klar over det. Dette er et typisk eksempel på akkurat hva Platearbeiderforeningen skal drive med, og vi er i gang. Vi har dialog med Gramo, og føler vi får gehør i prosessen – som enda ikke er avsluttet.
Chris: Videre er det viktig å drive generelt holdningsskapende arbeid, både internt og eksternt. Om vi skal ha en oppegående lydstudiobransje i Norge, må vi som jobber i den oppføre oss profesjonelt.
MP: Hva mener du?
Chris: Alt for ofte hører man om teknikere og produsenter som gjør album til veldig lave priser. Et gitt beløp kan høres ut som brukbar betaling, for så nærmest å framstå som lommerusk når du bryter det ned i reelle kostnader og tidsbruk. Skal du tracke et band i tre uker, redigere innspillingene, gjøre pålegg – og så mikse, MÅ du opp i et anselig beløp. Du skal dekke studioleie og/eller husleie – og ikke minst lønn til deg selv. Prøv å ha en handverker i hus i en uke, og se hvordan regningen ser ut.
Morgan: Det vil selvsagt alltid være slik at de som skal inn i et marked priser seg lavt, men vi hører om flinke folk som lar seg presse til det absurde. Dette er veldig ødeleggende for alle, og platearbeiderforeningen kan være med på å etablere, om ikke tariffer, så i alle fall forståelse, for hva en produksjon bør koste.
Martin: Det meste annet blir dyrere etter som tiden går, men i studiosammenheng har det gått andre vei. Det er viktig å synliggjøre kostnader for kunder – det være seg artister eller plateselskaper. Altfor ofte møtes man med – «vi har et budsjett på et X antall tusen», og så henger det ikke helt på greip med jobben man blir forespurt å gjøre.
Chris: Litt flåsete blir det som om jeg skulle gå inn på Kiwi og si:
Det humres rundt bordet, men det er ingen tvil om at trioen mener alvor:
Chris: EDM-sjangerens popularitet, med lave kostnader og god inntjening, har gjort de store plateselskapene litt bortskjemte. For oss er det viktig å kommunisere ut at det krever mer resurser – og følgelig koster mer – å spille inn et rockeband.
VIL FAVNE BREDT
Per i dag består interimsstyret av personer med tilknytning til ulike studioer i Oslo, etter hvert ser man for seg langt større geografisk spredning.
Martin: Dette starter jo som ren dugnad, og alle arbeider helt uten vederlag. Derfor har det så langt vært praktisk å være samlet i Oslo, slik at det ikke påløper kostnader i forbindelse med møtevirksomhet. Vi ønsker imidlertid at Platearbeiderforeningen skal dekke hele Norge, og håper alle fra Halden, Fredrikstad, Stavanger, Bergen, Trondheim, Tromsø – eller hvor det måtte være, melder seg inn.
MP: Apropos det, hvem kan bli medlem?
Martin: Dette skal være en forening for de som lever av å jobbe med musikk i et innspillingsstudio. Det være seg på heltid, deltid eller de som utdanner seg innen musikkproduksjon. Alle som har meldt seg inn så langt gjør det, eller, det er vel en som har sin hoved geskjeftighet i NRK Super. Per nå har vi ingen andre kriterier enn at alle som føler dette er en organisasjon de ønsker å være med i, kan melde seg inn.
MP: Hvor langt er man kommet med den formelle etableringen?
Morgan: Som sagt, ting tar litt tid da dette er dugnadsarbeid. Men vi er et godt stykke på vei, og har fått gjennomført en spørreundersøkelse blant medlemmene i Facebook-gruppa om hva de ønsker seg av foreningen; medlemskontingent, navnevalg og så videre. Deretter har vi registrert oss i Brønnøysund og nylig fått på plass en betalingsløsning, slik at vi nå har tatt i mot våre første betalende medlemmer. Vi håper å få avholdt generalforsamling med valg av styre før sommeren.
MP ønsker lykke til! For ordens skyld: Undertegnede journalist har meldt seg inn i Platearbeiderforeningen. STARTER INTERESSEFORENING: Morgan Nicolaysen (til venstre), Martin Abrahamsen og Chris Sansom er blant initiativtakerne til Platearbeiderforeningen. FAKTA
mkii førersetet paul importør pickups octopre utgang laget tiden produktet navnet guitar gitar bing inngang softwarene reverb gitarene september plugger måten channel filter saffire spider versjon eddie model kanaler løsning kramer tanke ba-330 markedet konstruerte effekter focusrite gibson native åttekanals |
Postadresse: Kong Christian Frederiks plass 3, 5006 Bergen, Norge | E-post: